Συχνές Ερωτήσεις & Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους!!

 

Κάντε κλικ στις ερωτήσεις για να δείτε τις απαντήσεις.

 

 ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

1. Τι είναι η Παιγνιοθεραπεία;

Η παιγνιοθεραπεία είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί το παιχνίδι ως κύριο μέσο έκφρασης και θεραπείας. Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, να επεξεργαστούν τις εμπειρίες τους και να αναπτύξουν δεξιότητες που χρειάζονται για τη συναισθηματική τους ανάπτυξη.

2. Πώς βοηθά η Παιγνιοθεραπεία το παιδί σας;

Η παιγνιοθεραπεία βοηθά το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του, ιδιαίτερα εκείνα που δυσκολεύεται να τα διατυπώσει με λέξεις, ενισχύοντας έτσι τη συναισθηματική του έκφραση. Επιπλέον, στηρίζει την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως το άγχος, η θλίψη, οι δυσκολίες προσαρμογής και οι διαπροσωπικές σχέσεις, παρέχοντάς του τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεπεράσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Μέσα από το παιχνίδι, το παιδί ανακαλύπτει τις δυνάμεις του και αποκτά αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής του.

3. Πώς να προετοιμάσετε το παιδί πριν την πρώτη συνεδρία;

Μιλήστε του με ήρεμο τρόπο και χρησιμοποιείστε απλό λόγο. Εξηγήστε του ότι πρόκειται για μια διασκεδαστική διαδικασασία όπου θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει ό,τι αισθάνεται. Δώστε του τη δυνατότητα να θέσει ερωτήσεις και να εκφράσει τυχόν ανησυχίες.

4. Πώς να εξηγήσετε στο παιδί σας τι πρόκειται να συμβεί στην πρώτη συνεδρία;

 Μπορείτε να του πείτε ότι θα πάει σε έναν ασφαλή και φιλικό χώρο όπου θα μπορεί να παίξει, να ζωγραφίσει ή να συμμετέχει σε απλές δραστηριότητες που θα τον βοηθήσουν να νιώσει καλύτερα.

5. Πώς να αντιμετωπίσετε αν το παιδί σας δείξει ανησυχία ή φόβο για την πρώτη συνεδρία;

Στην πρώτη συνεδρία, το παιδί μπορεί να βιώσει ένα μείγμα συναισθημάτων. Μπορεί να αισθανθεί περιέργεια και ενθουσιασμό για τον καινούργιο χώρο, αλλά ταυτόχρονα να νιώσει και μια αίσθηση δισταγμού ή ανησυχίας για το άγνωστο. Εξηγήστε του ότι είναι εντάξει να νιώθει έτσι και ότι είστε εκεί για να το υποστηρίξετε. 

6. Πόσο καιρό θα διαρκέσει η θεραπεία;

Η διάρκεια εξαρτάται από τις ανάγκες του παιδιού. Όσο περισσότερος χρόνος αφιερώνεται, τόσο καλύτερα. Σε τακτά διαστήματα (ανά 10 συνεδρίες), θα συζητάμε την πρόοδο του και την ανάγκη συνέχισης.

7. Θα δείτε αλλαγές άμεσα;

Οι αλλαγές μπορεί να είναι σταδιακές, καθώς το παιδί επεξεργάζεται όσα το απασχολούν με τον δικό του ρυθμό.

8. Πρέπει να μιλάτε στο παιδί σας για τη θεραπεία;

Η θεραπεία δεν είναι ταμπού – είναι μια φυσική διαδικασία που βοηθάει το παιδί σας να κατανοήσει και να εκφράσει δύσκολα συναισθήματά, για αυτό είναι σημαντικό να μιλάτε για τη θεραπεία, αν το παιδί σας το έχει ανάγκη. Μπορείτε να του πείτε, για παράδειγμα, ότι η θεραπεία είναι ένας ασφαλής χώρος όπου μπορεί να μιλήσει ή να παίξει για ό,τι αισθάνεται χωρίς φόβο. Μπορείτε επίσης να του εξηγήσετε ότι είναι εντάξει να νιώθει χαρά, λύπη ή ακόμα και σύγχυση, γιατί όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Κι ότι κάθε συνεδρία είναι μια ευκαιρία να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του και να νιώσει πιο δυνατό. Η υποστήριξή σας προς τη θεραπευτική διαδικασία εξασφαλίζει καλύτερα αποτελέσματα.

9. Είναι φυσιολογικό να μην σας λέει τι κάνει στις συνεδρίες;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην εξηγεί κάθε λεπτομέρεια για το τι συμβαίνει στις συνεδρίες. Το παιδί σας, μέσω του παιχνιδιού, επεξεργάζεται τα συναισθήματά του με τον δικό του τρόπο, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να περιγράψει αναλυτικά τις δραστηριότητές του. Το πιο σημαντικό είναι να αισθάνεται ασφαλές και να έχει την ελευθερία να ακολουθεί τον δικό του ρυθμό.

10. Τι να κάνετε αν το παιδί αρνείται να έρθει στη συνεδρία;

Εάν το παιδί σας αρνείται να έρθει στη συνεδρία, προσπαθήστε να μην το πιέζετε και να παραμείνετε ήρεμοι. Εξηγήστε του με απλά λόγια ότι η συνεδρία είναι ένας ασφαλής και υποστηρικτικός χώρος όπου μπορεί να εκφράσει ό,τι αισθάνεται, και ενθαρρύνετέ το να μοιραστεί τυχόν ανησυχίες ή φόβους του.Αν η άρνηση συνεχιστεί, ενημερώστε με για να το διερευνήσουμε μαζί.

11. Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί σας;

Δείξτε συνέπεια στις συνεδρίες, προσφέρετε ένα σταθερό περιβάλλον και αφήστε το να εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς να το πιέζετε.

12. Εκφράζει όλα όσα το προβληματίζουν στις συνεδρίες;

Συχνά, οι γονείς ανησυχούν ότι το παιδί δεν λέει όλα όσα το προβληματίζουν, όμως είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι κατά τη διάρκεια των συνεδριών δεν απαιτείται απαραίτητα μια πλήρης λεκτική εξήγηση των συναισθημάτων του. Η θεραπεία λειτουργεί με συμβολικό τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα σημαντικά συναισθήματα αποτυπώνονται, ακόμη κι αν δεν λεκτικοποιούνται. Το παιδί μπορεί να εξερευνήσει τον εσωτερικό του κόσμο με τον δικό του ρυθμό, ενώ εσείς μπορείτε να εμπιστευτείτε τη διαδικασία και να γνωρίζετε ότι η έκφραση του παιδιού σας πραγματοποιείται με πολλούς ουσιαστικούς τρόπους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2020 Μαριλένα Γιαννακού - All Rights Reserved

ΑΡΧΙΚΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

-Παιγνιοθεραπεία

-Ομάδες Παιδιών

-Συμβουλευτική Γονέων

-Ψυχοθεραπεία

-Εξ' Αποστάσεως Συνεδρίες

-Εποπτεία

BLOG

-Άρθρα

-MME

FAQ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε με:

facebook 36x36 2 linkedin 36x36 instagram 36x36 2

 

"Δε σταματάμε να παίζουμε γιατί γερνάμε. Γερνάμε γιατί σταματάμε να παίζουμε."
-George Bernard Shaw